Verzorging tips

Boeket beschermd transporteren en zo snel mogelijk in de vaas zetten.
Wij verpakken uw bloemen zorgvuldig. Dit doen wij om te voorkomen dat de bloemen tijdens het transport te lijden hebben van beschadiging, kou of warmte. Zet uw bloemen na ontvangst zo snel mogelijk in het water. Houd bij het op water zetten rekening met hier genoemde verzorging tips.

Bloemen schuin afsnijden en blad verwijderen.
Snij altijd een stukje van de bloemstelen af, zodat bacteriën en schimmels, vuil en luchtbellen verdwijnen. Snij bloemen schuin af (zo’n 45 graden) . Gebruik bij voorkeur een schoon, scherp mesje. Een snoeischaar knijpt de ‘ haarvaten ’ van de bloemen namelijk af. Gebruikt u toch een snoeischaar, zorg dan dat die scherp is.
Het is belangrijk om blad onderaan bloemstelen te verwijderen. Blad rot in water en bloemen houden niet van vervuild water. Het is niet nodig om rozen van hun doornen te ontdoen. Dit geeft de bloemen ‘ wonden ’ waarin bacteriën kunnen gaan zitten.
Verwijder tussentijds de uitgebloeide bloemen. Daardoor geniet u langer van de nog mooie bloemen.

Schone, passende vaas voor uw boeket.
Bloemen houden van ‘ schoon ’ en voldoende ruimte. Gebruik dus een passende, schone vaas (uit de afwasmachine of afgewassen met chloor). Glazen vazen zijn het meest eenvoudig schoon te houden en u kunt goed zien of uw bloemen voldoende water hebben. Geglazuurde vazen van keramiek zijn geschikt mits de glazuurlaag onbeschadigd is. Gebruik liever geen kristal of metaal; hierin raakt het water (sneller) vervuild. Tip: berg vazen na gebruik omgekeerd op, zodat ze schoon blijven.

Voeding voor een goede bloemontwikkeling.
Geef uw bloemen de snijbloemen voeding die u bij uw bloemen heeft gekregen, Dit zorgt ervoor dat snijbloemen zich ontwikkelen alsof ze nog aan de plant zitten. Houd altijd de dosering aan op de verpakking; teveel voeding ‘verbrandt’ de bloemstelen! 

Geef bloemen kraanwater.
Zorg dat uw bloemen na ontvangst zo snel mogelijk water krijgen en daarna altijd voldoende water heeft. In Nederland worden veel gemengde boeketten verkocht. Daarvoor geldt over het algemeen dat vers water, niet te koud en niet te warm, prima is.
Bloemen houden niet van vervuild water. Bij gebruik van bloemen voeding is water verversen over het algemeen niet nodig. Sommige bloemsoorten vervuilen het water echter. Wordt het water dus onverhoopt erg vuil, maak dan de vaas schoon, ververs het water, snijd een stukje af van de bloem stelen en voeg nieuwe bloemen voeding toe. 

Bloemen houden niet van tocht, warmte of fruit.
Voorkom dat uw bloemen snel verouderen: zet uw bloemen niet in de volle zon,zet ze niet te dicht bij de verwarming of open haard, zet ze ook niet op de tocht. Die omstandigheden zorgen ervoor dat bloemen meer verdampen dan zij kunnen opnemen,waardoor ze slap gaan hangen. Het staat soms leuk, maar zet bloemen niet naast uw fruitschaal. Fruit produceert ethyleen gas dat de veroudering van bloemen bevordert.